Vårt land har gjort sig känt internationellt sett för att ligga i framkant inom en rad olika områden, inte minst när det kommer till husbyggande. Ett av de mest unika bidragen på fastighetsmarknaden är konceptet med Attefallshus. Dessa har fått sitt namn efter Stefan Attefall, f.d. bostadsminister i den svenska regeringen. Detta koncept har medfört en revolution i form av små, kompakta byggnader vilka bland annat kan användas som bostäder. I denna guide kikar vi närmare på dessa och förklarar vad som är så speciellt med dem!
Lär dig allt du behöver veta om Attefallshus
För att du ska kunna lära dig allt om dessa små byggnader har vi valt att dela upp denna lilla guide genom att besvara flera vanliga frågor om dem:
- Vad är ett Attefallshus? Den första frågan är förstås vad dessa små byggnader egentligen är. Det är ett slags småhus som infördes 2014 i och med att en ny lagstiftning klubbades igenom i riksdagen. Svenska bostadsägare fick då möjlighet att bygga till ett litet småhus på sin fastighet utan att först behöva ansöka om bygglov. Dessa små hus får vara som störst 25 kvadratmeter.
- Vad är syftet med dessa små hus? Syftet med de små husen är att utöka utrymmet att leva på för svenska bostadsägare. Ett Attefallshus kan till exempel användas som gäststuga, hyras ut som en liten bostad, användas för att ge tonåringar eller äldre mer avskildhet, eller brukas som hemmakontor. Den begränsade ytan på 25 kvadratmeter gör nämligen inte att de nödvändigtvis behöver vara trånga. Med hjälp av smarta svenska designprinciper kan man få ut förvånansvärt mycket av den lilla boytan.
- Vilka är fördelarna med dessa byggnader? Fördelarna med dessa små byggnader är många. Till exempel kan de erbjuda en praktisk lösning på problemet med en begränsad boyta. Istället för att tvinga en familj att skala upp och flytta till en större bostad kan hushållet istället lägga till ett litet hus på tomten. Dessutom kan det lilla huset hyras ut för att på så vis ge familjen en hyresinkomst. Möjligheterna är många och det är nästan bara fantasin som sätter stopp!